Poslanci Smeru nechcú diskutovať o nepríjemných otázkach

16.12.2013 Bratislava

Skončia sa už aj parlamentné diskusie? Práve takáto hrozba visí nad Národnou radou SR po tom, čo poslanci vládnej strany zrušili rozpravu o činnosti tajných služieb. Preto inicioval poslanec za hnutie OľaNO Miroslav Kadúc spolu s ďalšími opozičnými poslancami mimoriadne rokovanie ústavnoprávneho výboru.
Parlament funguje na nepísaných pravidlách, na obyčajovom, či zvykovom práve. Aj na tomto sa na dnešnom výbore chceli opäť uzniesť poslanci vládneho Smeru. „Poslanci Smeru opäť raz ukázali, že pre nich neplatia žiadne pravidla. A som zhrozený o to viac, že tak urobili aj na ústavnoprávnom výbore, ktorý je zložený prevažne z právnikov. Tí predsa musia vedieť, že pre štátny orgán - parlament a teda aj pre pána predsedu Pašku platí, že smie konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon (článok 2 ods. 2 Ústavy). Nikomu z členov parlamentu, a teda ani predsedovi parlamentu nie je umožnené, aby hlasovali o tom, čo zákon, v tomto konkrétnom prípade zákon o rokovacom poriadku, neumožňuje!“ tvrdí poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti M. Kadúc.
Zákon neumožňuje, aby sa dalo hlasovať o tom, či bude alebo nebude otvorená rozprava k bodu programu. Došlo k omylu, všetci to vedia, no chybu si poslanci Smeru ako vždy priznať odmietajú. Na konkrétnu otázku, či je alebo nie je možné, aby k prerokovávanému bodu nebola umožnená rozprava, sa chceli poslanci vládnej strany uzniesť na tom, že to možné je. „Ich navrhnuté stanovisko toto umožňuje. Inými slovami bude do budúcnosti platiť, že napríklad, ak bude v parlamente bod programu o zákaze podnikania, zníženia sociálnych dávok na nulu, alebo rozdania dotácií len vyvoleným megapodnikateľom, parlament sa pod týmto vedením môže uzniesť na tom, že sa o tom nebude rokovať. Nebude možné argumentovať, jednoducho bude to takto a basta! V štýle my predsa môžeme všetko. Vzniká mimoriadne nebezpečný precedens: ak si kedykoľvek v budúcnosti vládnuca väčšina zmyslí, že o nejakom nepríjemnom bode sa jej nechce komunikovať, tak jednoducho vopred zruší rozpravu,“ uzatvára Miroslav Kadúc.
 

Vyberte región